Притча про сіяча: чотири стани нашого сприйняття Слова Божого

Читай також

  • Принаймні жінок, медиків, священнослужителів: Глава УГКЦ закликав до обміну полонених «всіх на всіх» напередодні Пасхи
  • «ЕКОцид, як і ракети, нас щоденно вбивають!»
  • Чи можна з позиції Церкви вважати тих, хто загинув за Україну, новомучениками?
        • Притча про сіяча: чотири стани нашого сприйняття Слова Божого

          Слово Боже на 21-у Нд. по ЗСД

          Притча про сіяча

          На загал, як стверджує св. Іван Золотоустий, ця притча показує що зерно, тобто Слово Боже, не буде прийняте юдеями; але її слід розуміти і в особистому контексті сприймання Слова ґрунтом мого серця. Отже, сіяч – це Господь Бог який сіє своє Слово в людські душі; від того на скільки душа сприйме це Слово залежи якість плоду, а в кінцевому результаті і спасіння її душі.

          Маємо чотири типи “ґрунту”, тобто стану серця, які можуть бути притаманні чотирьом типам людських душ, але рівно ж, з огляду на постійну змінність серця і одній людині.

          1. Зерно що впало край дороги.
          2. Зерно що впало на камінь.
          3. Зерно що впало між тернину.
          4. Зерно що впало на добру землю.

          Сам Ісус, на прохання учнів, дає пояснення цієї притчі (Лк 8,11-15), які можна собі прочитати. Натомість хотілось би звернути увагу на сутнісні речі, які виникають при “зіткненні” Слова Божого і конкретним людським життям. Христос часто говорить – “хто має вуха слухати, хай слухає” (Лк 8,8). Від слухання Слова Божого залежить наша віра, її якість і зріст. Звичайно, що диявол про це знає, тому робитиме все можливе, щоб людина або взагалі не слухала або погано слухала Слово Боже. Без Христової науки неможливо пізнати свій гріх, увірувати і спастися.


          Слово Боже – це свого роду також певний дороговказ, який при зустрічі з Ним буде вказувати нам те що потрібно змінювати і лікувати: неможливо служити Богові і мамоні.
          Друге про що говорить Ісус, – вірність Слову вимагатиме жертви з боку людини: поборення спокус. Спокуса – це не є кара, але можливість ставати щораз вправнішими в духовному житті. Слово Боже при активному слуханні, почне показувати нам що не так в нас в житті: прив’язаності, залежності, і т.п. Тому тут потрібне радикальне відкидання усього того у чому сумління нам дорікатиме. Шукати час для Бога, ставити пріорітети духовні вище дочасних – це мета кожного учня Христового. Не тільки пастка спокуси відгороджує нас від Бога, але й інші речі: клопоти, багатства, життєві розкоші – все це блокує дію Слова у серці, такі люди ніколи не дадуть плоду у духовні житті, а будуть млявими і непостійними, тупцятимуть на місці.

          На кінець, як розуміти добру землю? Це не тільки серце після сповіді, цього замало, – це мій вибір наслідування Христа за будь-яких обставин! Бути з Христом – це означає бути з Його Словом, у Його Слові, це означає дати Слову можливість працювати у мені і змінювати мене – ось це найголовніше! Пам’ятаймо на вище зазначені перешкоди і за будь-яких обставин будьмо з Христом, тобто Його Словом!


          Найкращим прикладом такого поступання є Марія – Слугиня Господня, яка не тільки була зі Словом але й давала плід у терпінні! До цього запрошений рівно ж кожний з нас.

          Отець Назарій ЛАНЬКО

          Читай також

        • Принаймні жінок, медиків, священнослужителів: Глава УГКЦ закликав до обміну полонених «всіх на всіх» напередодні Пасхи
        • «ЕКОцид, як і ракети, нас щоденно вбивають!»
        • Чи можна з позиції Церкви вважати тих, хто загинув за Україну, новомучениками?
          • Оціни

            How useful was this post?

            Click on a star to rate it!

            Average rating 0 / 5. Vote count: 0

            No votes so far! Be the first to rate this post.